Select Page

Alergija je prekomjerna reakcija obrambenog sustava na inače neškodljive tvari. U kontaktu s tim tvarima, obrambeni sustav preburno reagira i dolazi do nepotrebnog i prekomjernog stvaranja protutijela. Alergeni su tvari koje izazivaju alergiju. Alergije mogu biti izražene tijekom cijele godine(alergije na grinje iz prašine), ali se ipak najviše

manifestiraju u proljeće kada je koncentracija alergena (pelud trava i drveća) najveća. Najčešći simptomi alergijskog rinitisa su kihanje, svrbež nosa i očiju, vodenasti iscjedak iz nosa i podražajni kašalj .Simptomi su vrlo slični prehladi .Razlika je u tome da se kod prehlade može javiti i bol u grlu, temperatura, gusti sekret iz nosa i kašalj, koji s vremenom postaje produktivan. Prehlada traje do tjedan dana, dok alergijski rinitis traje znatno duže, ovisno o prisustvu alergena u zraku.

Sve to otežava svakodnevnu rutinu i aktivnosti. Iscrpljenost uslijed neispavanosti, smanjena sposobnost koncentracije i učenja samo su neki od problema koji prate alergijski rinitis.

Najpoželjnija prevencija alergijskog rinitisa je izbjegavanje kontakta s alergenima.

Ukoliko to nije moguće, potrebno je odmah nakon kontakta s alergenom isprati nos sa fiziološkom otopinom. Po potrebi možete popiti antihistaminik,naprskati nos s antialergijskim sprejom.

Budući da je alergija povezana sa imunološkim stanjem organizma, poželjno je da osobe koje imaju alergiju uzimaju preparate koji pomažu u jačanju imuniteta, kako bi svoj organizam što bolje pripremili na sezonu alergija.

 

Izbor preparata koji vam mogu pomoći u borbi s alergijama

Crni kim (ulje, kapsule)

Quercetin

Astaksatin

Vizol S allergy

Aqua Maris Ectoin i Oly-nal Ectoin

Allegra, Belodin, Claritine, Letizen S

C vitamin (Solgar Hy-bio)

Vip probiotic premium