Select Page

Mnogi su korisni učinci sunčevih zraka. Jedan od njih je aktiviranje stvaranja vitamina D u koži, koji je iznimno važan u izgradnji čvrstih i zdravih kostiju, utječe na vitalnost, jača organizam te pomaže u borbi protiv stresa. Sunčeve zrake također potiču dobro raspoloženje i djeluju antidepresivno. No, prekomjerno izlaganje UV sunčevim zrakama djeluje štetno, i dovodi do preranog starenja kože, alergija, raznih promjena na koži, od crvenila i opeklina, pa sve do melanoma, najzloćudnijeg karcinoma kože i sluznica. Stoga je potrebno prije izlaganja suncu, kožu dobro pripremiti.

Oko mjesec dana prije izlaganja suncu, preporučaju se preparati s vitaminima C i E, beta karoten, selen, kalcij i astaksantin (pogotovo u slučaju alergije na sunce).

Pri izlaganju suncu, potrebno je koristiti kreme za zaštitnim faktorom. Što je koža svjetlija, treba veći zaštitni faktor, a posebna njega potrebna je za dječju kožu.

Bez obzira na zaštitu kože, sunce je potrebno izbjegavati u periodu između 11-16 h, te se zaštiti šeširom i naočalama.

Danas je na tržištu dostupno puno proizvoda za zaštitu od sunca. Osnovna razlika je u tome da li sadrže kemijske ili mineralne filtere za zaštitu od UVA i UVB zraka. Kemijski filteri apsorbiraju zrake na selektivan način i tako smanjuju njihov štetan utjecaj, a mehanički filtri odbijaju zrake poput ogledala i tako mehanički štite kožu od njihovog djelovanja. Najbolja su sredstva koja sadrže oba tipa filtera. Jedino se maloj djeci preporuča zaštita na bazi mehaničkih filtera zbog moguće preosjetljivosti na kemijske filtre. Prednost u odabiru svakako treba dati sredstvu koje je vodootporno.

Česte su nedoumice i oko odabira visine zaštitnog faktora. Odabir ovisi o tome da li ste svjetlije puti ili tamnije, ovisi i o dobi te o trajanju izloženosti suncu. Najbolja je preporuka u početku izlaganja suncu odabrati faktor SPF 50, koji možemo nakon postignute boje smanjiti na SPF 30.

Također je važna i njega kože nakon sunčanja. Potrebno je koristiti losione ili mlijeka koja će kožu umiriti nakon izlaganja suncu te je nahraniti jer sunce i sol isušuju kožu.

 

Preparati za zaštitu od UVA i UVB zračenja koji su dermatološki ispitani i sigurni:

AVENE SUN

BIODERMA PHOTODERM

LA ROCHE POSAY ANTHELIOS

EUCERIN SUN

VICHY SUN

RAPID BRONZ

Dodaci prehrani za pripremu kože :

ALMAGEA SUN LOVE SKIN +

BEVITAL SUN

SOLGAR BETA KAROTEN

SOLGAR ASTAKSANTIN

TWINLAB ASTAXANTHIN

TWINLAB SKIN WITHIN

NATURAL WEALTH BETA KAROTEN

Preparati nakon sunčanja:

BIODERMA AFTER SUN

AFTER BRONZ

ALOE VERA GEL

Preparati za opekline/crvenilo nakon sunčanja:

NEOVIDERM

FENISTIL GEL

FLOCETA GEL

KAMAGEL